VERBINDEN
Free Voice_1

Soap2Soap: perstraject Free Voice

Free Voice_2

Aik Meeuse, hoofd communicatie Free Voice (2003-2009):

“In 2008 was ik verantwoordelijk voor de communicatie van Free Voice, een NGO in Hilversum die zich bezig hield met het ondersteunen van vrije media en onafhankelijke journalistiek in ontwikkelingslanden.

Een van de projecten was ‘Veilig thuis in Zuid-Soedan’ om terugkerende vluchtelingen te helpen. Een onderdeel daarvan was het organiseren van een radiosoap, die terugkeerders informatie gaf over wat hen in het thuisland te wachten stond. Met een team van zeer bevlogen medewerkers werd die soap in Zuid-Soedan gemaakt en door diverse radiostations in het land uitgezonden. De medewerkers werden echt landelijke beroemdheden (‘soapies’).

De soapies kwamen op bezoek in Nederland om aandacht te vragen voor het project. Martine Scheen organiseerde een persevent met impact. Het concept Soap2Soap werd ontwikkeld door Tuhuteru en Partners, waar zij in die tijd werkte. Nederlandse tv-soapies en regisseurs Huub Stapel en Jop de Vries verzorgde een workshop voor scholieren van de Haagse scholengroep Johan de Witt. Samen met de soapies uit Zuid-Soedan vertolkten zij een aflevering van de radiosoap. Het mondde uit een presentatie waarbij ook de (toenmalige) minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders aanwezig was.

Dankzij het grote organisatietalent en de energie van Martine is die dag heel succesvol verlopen. Het werd een onvergetelijke ontmoeting voor alle betrokkenen. Niet alleen voor onze gasten uit Zuid-Soedan, maar ook voor de Nederlandse soapies en de scholieren uit Den Haag. En last but not least: ook de Nederlandse pers was in grote mate aanwezig om verslag te doen van deze Soap2Soap!”